torstai 9. helmikuuta 2012

Norjalaiset ristiäiset

Pyynnöstä postaus ristiäisistä, joita me siis perheen voimalla vietimme tammikuun lopussa täällä Tromssassa. Olimme valinneet viikonlopun tammikuulle, jotta ilmat olisi ehkä vähän lauhemmat ja päivät jo pidemmät, meille kun oli tulossa ristiäisvieraita Suomesta autolla, muut kulkuyhteydet Suomesta Tromssaan talvi-aikaan ovat olemattomia. Olimme myös miettineet ristiäisten järjestämistä Suomeen, niinkuin esikoisemme kohdalla tehtiin, mutta juuri tämän talvisen ajankohdan vuoksi päädyimme pitämään juhlat täällä "kotona". Kuopuksemme on syntynyt lokakuun 5. päivä ja oli siis tuona tammikuisena sunnuntaina jo melkein 4kk. Varasimme kirkon ja ja kirjasimme päivämäärän kalenteriin joulukuun alkupuolella. Norjassa on tapana kastaa usemapi lapsi kerralla, siis saman jumalanpalveluksen yhteydessä. Tromssan monista kirkoista Elverhøyn vanha puukirkko on yksi suosituimmista ja siksi varauksessa piti olla suht ajoissa. Ristiäis sunnuntaina aamu oli ihanan kirkas ja Elverhøyn kirkossa oli meidän lisäksi 3 muuta lasta kastettavana. Kaste oli jumalanpalveluksen alussa ja me olimme ensimmäisenä aakkosjärjestyksessä kastemaljan ympärillä, kummit ja perhe saivat olla siellä edessä mukana. Kastetoimituksen jälkeen pappi otti vaavimme syliinsä, lausui nimen uudelleen ja kohotti vauvan yläilmoihin ja toivotti uuden tulokkaan tervetulleeksi seurakuntaan. Tuo on ilmeisesti aika uusi tapa... Mutta hienosti se meni vaikka vaavimme pitikin oman konsertin koko kasteen ajan... :) Lopulta pikkuista jo hymyilytti koko homma, laitoimme alun huutokonsertin kellonajan ja väsymyksen piikkiin.
Suomessa olen tottunut siihen että vauvan nimi pidetään "salassa" ristiäisiin asti, täällä sitä kysytään jo heti syntymän jälkeen ja puolitutut ja tuntemattomatkin kyselee vauvan niemeä. Me halusimme vauvallemme nimen, joka sopii sekä suomalaiseen että norjalaiseen suuhun, ja lisäksi vauvan näköisen nimen ja vanhan nimen joka kulkee molempien puolella suvussa.

                                           Ada Eliisa Katariina

Ristiäisten jälkeen juhlistimme päivää anoppilassa jossa on hyvin tilaa useammallekkin juhlijalle. Tarjoilusta vastasi myös anoppini joka oli tehnyt poronkäristystä toivomuksestamme sekä jälkkäriksi norjalaiseen tapaan ihania kakkuja ja kahvit. Pâivä oli onnistunut ja juhlan päähenkilökin jaksoi jokelella.


                                          

2 kommenttia:

  1. Olipa mielenkiintoista! Kiitos. Kuinka kummit ja kummilahjat?

    VastaaPoista
  2. Hei äiti-ihminen, minulla unohtui kummi-asia kokonaan, hyvä kun muistutit... Kummit samalla periaatteella kuin Suomessa, kummilahjat ei ilmeisesti ole niin perinteisiä kuin Suomessa, kun on kummilusikat yms. Suomi-kummeilta Ada sai ihanan siivet Kalevala korun ja valokuvakehykset kaiverruksin, Norjan kummilta rahaa tilille. Että näin :)

    VastaaPoista